B. Amsterdam - Europa's grootste startup-hub
B. Amsterdam begon aanvankelijk in 2014 als project om de oude typemachinefabriek van IBM, die al meer dan 10 jaar leeg stond, nieuw leven in te blazen. Er werd niet de conventionele manier van vierkante meters verhuren gebruikt, ze begonnen een community of een ecosysteem van ondernemers en talent op te bouwen in een omgeving waar ondernemen, werken, ontmoeten, feesten en sporten samenkomen. Het werd een groot succes en na de opening van B.2 in 2016 en B.3 in 2017 bestaat het project nu uit 40.000 m2 kantoren, (co-)werkplekken en evenementen. Er is nog eens 24.000 m2 smart city hub beschikbaar voor logistiek en stadslandbouw.
B. Amsterdam nam in 2015 contact op met Zerospace voor hulp bij het professionaliseren van de datacommunicatiefaciliteiten voor hun huurders. Destijds hadden ze te maken met talloze serviceonderbrekingen op de Ziggo (UPC)-internetverbinding en de netwerkapparatuur en -architectuur van consumentenkwaliteit was niet langer opgewassen tegen het snel toenemende aantal huurders/gebruikers. Zerospace ontwierp een volledig nieuwe en moderne netwerkarchitectuur gebaseerd op gecentraliseerde controle van actieve componenten (zowel vaste als draadloze netwerkcomponenten) vanuit een nabijgelegen Tier III-datacenter. De verbinding tussen het datacenter en B.1 werd in eerste instantie gerealiseerd met dark fiber van een derde partij, maar werd later vervangen door Zerospace's eigen multi-redundante glasvezelinfrastructuur. Deze infrastructuur is later uitgebreid met de locaties B.2 en B.3.
In opdracht van B. Amsterdam heeft Zerospace alle verticale bekabelingssystemen op de verschillende locaties op de campus ontworpen en gebouwd. Vanwege de turn-key status is voor B.2 ook het horizontale bekabelingssysteem ontworpen en gebouwd door Zerospace, inclusief alle netwerkbehuizingen, labeling en certificering.
Ook de volledige actieve netwerkinfrastructuur is ontworpen en geleverd door Zerospace, in opdracht van B. Amsterdam. Inclusief alle switches en draadloze toegangspunten, momenteel 32 schakelaars en 145 toegangspunten. De gecentraliseerde controle van vooraf ingerichte huurdersnetwerken (255 kantoren, 400 co-work, 60 bedrijven), met zowel bekabelde toegang als uniforme draadloze toegang, wordt voornamelijk uitgevoerd vanuit de positie van Zerospace in het datacenter van Global Switch Amsterdam. Daartoe heeft Zerospace flexibele Routing as a Service-instanties gebouwd, beheerd door een Kubernetes-cluster met hoge beschikbaarheid waarop meerdere applicaties draaien, waaronder Elastic stack, Virtual SmartZone, Radius en klantportals.
In dit specifieke geval zijn dagelijkse analyses en aanpassingen van het radiospectrum essentieel om voldoende bandbreedte en zendtijd te bieden aan het uitzonderlijk grote aantal eindgebruikersapparaten. Dit is vooral een uitdaging omdat de B. Amsterdam-campus zich in de buurt van de luchthaven Schiphol bevindt en het gebruik ervan voor luchtverkeerscommunicatie (bijvoorbeeld radar) het aantal beschikbare radiokanalen voor free-to-air WiFi nog verder beperkt.
Our mission: Together with B. Amsterdam, connect the minds that build the future.